Vapaapäivät: kuusi asiaa, jotka työnantajien on tiedettävä (2023)

Mikä on oikeudellinen asema, kun ylimääräinen juhlapyhä myönnetään esimerkiksi kuninkaan kruunajaisten juhlimiseksi? Ovatko työntekijät oikeutettuja ylimääräiseen palkkaan arkipyhinä tehdystä työstä? Mitä työnantaja tekee, jos työntekijä kieltäytyy tekemästä työtä arkipyhinä? Miten osa-aikaisten työntekijöiden arkipyhät tulisi hoitaa? Yleiset vapaapäivät voivat herättää työnantajille lukemattomia ongelmia – kerromme, kuinka käsitellä joitain yleisimmistä.

Englannissa ja Walesissa on tavallisesti kahdeksan arkipyhiä vuodessa, Skotlannissa yhdeksän ja Pohjois-Irlannissa 10.

Vuoden 1998 työaikasäännöstö ei tee eroa pyhäpäivien ja muiden päivien välillä eikä estä työnantajia sisällyttämästä niitä 5,6 viikon vähimmäisvuosilomaan.

Jotkut työnantajat myöntävät työntekijöilleen enemmän vuosilomaa kuin vuoden 1998 työaikasäännöissä määrätään.

1. Kuninkaan kruunajaiset: ylimääräinen arkipyhä

Hallitus myönsi ylimääräisen yleisen vapaapäivän maanantaina 8. toukokuuta 2023 kuningas Kaarlen kruunajaisten kunniaksi, joka tapahtuu kaksi päivää aikaisemmin. Työnantajan työntekijöillä ei kuitenkaan automaattisesti ollut oikeutta pitää vapaapäivää.

Työnantajien on tarkasteltava, miten he lähestyvät ylimääräistä arkipyhäpäivää. Tämä määräytyy jossain määrin työntekijöiden työsopimusten sanamuodon perusteella. Jos esimerkiksi sopimus oikeuttaa työntekijän pitämään vapaata "kaikkina arkipyhinä ja yleisinä vapaapäivinä", työnantajan on myönnettävä ylimääräinen päivä vapaana.

Vaikka työnantaja ei ole sopimuksessa velvollinen myöntämään ylimääräistä päivää vapaana, se voi halutessaan tehdä sen hyväntahtoisena eleenä työntekijöitä kohtaan, etenkin kun otetaan huomioon tapahtuman historiallinen merkitys.

Kuningatar Elisabetin hautajaiset maanantaina 19. syyskuuta 2022 määrättiin yleiseksi vapaapäiväksi, mikä yhdessä platinajuhlavuoden kesäkuussa myönnetyn ylimääräisen pyhäpäivän kanssa tarkoitti, että vuonna 2022 oli kaksi ylimääräistä arkipyhäpäivää.

Arkipyhät vuonna 2023

Ma 2.1.2023
Ti 3.1.2023 (vain Skotlanti)
pe 17. maaliskuuta 2023 (vain NI)
pe 7.4.2023
Ma 10.4.2023 (paitsi Skotlanti)
Ma 1. toukokuuta 2023
Ma 8. toukokuuta 2023 (kuninkaan kruunajaiset)
ma 29. toukokuuta 2023

ke 12. heinäkuuta 2023 (vain NI)
Ma 7. elokuuta 2023 (vain Skotlanti)
Ma 28.8.2023 (paitsi Skotlanti)
ke 30.11.2023 (vain Skotlanti)
Ma 25. joulukuuta 2023
Ti 26. joulukuuta 2023

Arkipyhät vuonna 2024

Ma 1. tammikuuta 2024
Ti 2.1.2024 (vain Skotlanti)
Ma 18.3.2024 (vain NI)
pe 29.3.2024
Ma 1.4.2024 (paitsi Skotlanti)
Ma 6. toukokuuta 2024
Ma 27. toukokuuta 2024
pe 12. heinäkuuta 2024 (vain NI)
Ma 5.8.2024 (vain Skotlanti)
Ma 26.8.2024 (paitsi Skotlanti)
Ma 2.12.2024 (vain Skotlanti)
Keskiviikkona 25.12.2024
to 26.12.2024

Mikä on työntekijän lomaoikeus, jos ylimääräinen arkiloma myönnetään vuodeksi?

Jos työntekijän sopimuksessa määrätään, että hänen lomaoikeutensa on tietty määrä päiviä "plus kahdeksan arkipyhäpäivää", onko hänellä oikeus ylimääräiseen pyhäpäivämäärään, joka myönnetään vuodeksi?

2. Ei automaattista oikeutta vapaaseen pyhäpäivinä

Työntekijöillä ei ole lakisääteistä oikeutta pitää vapaapäiviä töistä. Oikeus vapaa-aikaan riippuu työntekijän työsopimuksen ehdoista.

Jos työntekijällä ei ole sopimukseen perustuvaa oikeutta vapaaseen pyhäpäivinä, mutta hän kieltäytyy saapumasta töihin, työnantaja voi käsitellä sitä kurinpidollisena asiana. Työnantajan tulee noudattaa omaa kurinpitoasioiden hallintapolitiikkaansa sekä "Acasin kurinpito- ja valitusmenettelyjä koskevia käytännesääntöjä".

Jos sopimuksessa määrätään, että työntekijällä on oikeus ottaapyhäpäivinävuosilomana työnantaja ei voi vaatia, että työntekijä työskentelee, eikä hän voi ryhtyä mihinkään kurinpitotoimiin. Työnantaja voisi hakea työntekijän kirjallista suostumusta työskentelyyn arkipyhinä vastineeksi muulloin otettavasta työpäivästä tai harkita vuorokauden palkan korottamista kannustimena.

Voidaanko työntekijöitä velvoittaa työskentelemään arkipyhinä?

Kuinka toimia työntekijän kanssa, joka lähtee lomalle, kun vuosilomaa ei ole myönnetty

3. Ei lakisääteistä oikeutta ylimääräiseen palkkaan pyhäpäivinä tehdystä työstä

Ei ole lakisääteistä oikeutta ylimääräiseen palkkaan, esimerkiksi puolitoista tai kaksinkertaiseen työpäivään, kun työntekijä työskentelee arkipyhinä. Oikeus lisäpalkkaan riippuu työntekijän työsopimuksen ehdoista.

Työnantajan tulee määrittää kirjallisissa työehdoissaan yleisenä vapaapäivänä tehdystä työstä maksettava palkka. Työntekijällä ei ole oikeutta saada normaalia korkeampaa palkkaa arkipyhinä tehdystä työstä, ellei siitä ole sopimuksessa määrätty.

Jos mitään kirjallista ei ole, työntekijän vapaapäiviä koskevat oikeudet riippuvat joko suullisesti sovitusta tai tavasta ja käytännöstä. Esimerkiksi, jos työntekijälle on aiemmin maksettu korotettua palkkaa työskentelystä yleisistä vapaapäivistä, voi olla, että siitä on tullut sopimusperusteinen oikeus.

Onko arkipyhinä työskennellä olevalla työntekijällä oikeus lisäpalkkaan?

Jos työntekijä on sairauspoissaololla arkipyhinä, onko hänellä oikeus palkkaan tai lisävapaaseen sen sijaan?

4. Osa-aikaiset työntekijät tarvitsevat erityisiä juhlapyhäjärjestelyjä

Koska useimmat arkipyhät osuvat maanantaihin tai perjantaihin, osa-aikatyöntekijät, jotka eivät työskentele näinä päivinä, voivat saada suhteellisesti vähemmän vapaapäiviä kokoaikaisiin työntekijöihin verrattuna organisaation työvuorojen ja vuosilomajärjestelyjen mukaan.

Lomapolitiikka

Työnantajat voivat välttää monia mahdollisia vuosiloma-ongelmia, mukaan lukien arkipyhinä liittyvät ongelmat, ottamalla aselkeä ja ytimekäs lomapolitiikka.

Työnantajien on varmistettava, että kaikilla työntekijöillä on vähintään lakisääteinen vähimmäisvuosilomaoikeus ja ettei osa-aikaisia ​​työntekijöitä kohdella epäedullisemmin kuin kokoaikaisia ​​työntekijöitä. Epäsuotuisaa kohtelua koskevan valituksen välttämiseksi monet työnantajat tarjoavat osa-aikaisille työntekijöille oikeuden suhteutettuun yleiseen lomaan.

Vaikka ei ehkä ole olemassa järjestelyä, jolla on täysin oikeudenmukaiset tulokset kaikille työntekijöille heidän työtavasta riippumatta, yksi vaihtoehto on laskea suhteelliset pankkilomat sen mukaan, kuinka monta tuntia osa-aikatyöntekijä tekee, riippumatta siitä, onko vai ei. he työskentelevät pyhäpäivinä.

Jos osa-aikaista tai vuorotyötä tekevä työntekijä ei työskentele pyhäpäivänä, onko hänellä oikeus ylimääräiseen lomapäivään?

Jos työnantaja myöntää osa-aikatyöntekijöille pro rata pyhäpäiväoikeuden, miten se lasketaan?

5. Johdonmukaisuusavain työnantajille lomahakemuksia harkittaessa

Jos työntekijä on työsopimuksensa mukaisesti velvollinen työskentelemään arkipyhinä, työntekijä ei voi kieltäytyä tekemästä työtä.

Työnantajan tulee kuitenkin kieltäytyä lomapyynnöistä vain, jos siihen on painava liiketoiminnallinen syy. Jos se ei tee niin ja kohtelee työntekijöitä epäjohdonmukaisesti, on olemassa syrjintävaatimuksen vaara, jos työntekijä katsoo, että hänen lomapyyntönsä on evätty suojattuun ominaisuuteen, kuten ikään, uskontoon tai rotuun, liittyvistä syistä.

Työnantajat voivat kieltäytyä pyytämästä lomasta vastailmoituksella, esimerkiksi jos ajoitus aiheuttaisi vakavaa haittaa, koska vuodenaika on erityisen kiireinen tai muille työntekijöille on jo myönnetty lomaa. Vastailmoituksen tulee olla vähintään työntekijän pyytämää lomapäiviä vastaava määrä. Työnantajan tulee aina perusteellisesti perustella kieltäytymisen syy työntekijälle harkitusti.

Lomapyynnön hylkäävä kirje

Voiko työnantaja kieltäytyä lomapyynnöistä tietyn ajanjakson aikana?

6. Huomioi sopimuksissa "20 päivää lomaa plus arkipyhät".

Tällainen työsopimusten sanamuoto voi tarkoittaa, että työntekijät saavat enemmän tai vähemmän arkipyhiä kuin vaaditaan.

Tämä on kysymys, jossa työnantajalla on lomavuosi, joka ulottuu huhtikuusta maaliskuuhun ja pääsiäisviikonlopun ajoitus on sellainen, että työntekijä voisi saada yhtenä lomavuonna pyhäpäiviä jopa 10 tai seuraavana vuonna vain kuusi.

Seuraavan kerran tällaista sanamuotoa käyttävissä sopimuksissa tämä on ongelma vuonna 2024, jolloin pitkäperjantai on 29. maaliskuuta ja pääsiäismaanantai 1. huhtikuuta. Tämä tarkoittaa, että lomavuonna 2023/24 pyhäpäiviä olisi 10 ja 2024/25 vain seitsemän.

Tämä asia ei koske työnantajia, joiden vuosilomavuosi on 1.1.–31.12., sillä tällä kaudella on riittävästi yleisiä vapaapäiviä. Tämä ongelma ei vaikuta Skotlannin ja Pohjois-Irlannin työnantajiin, koska näissä maissa on ylimääräisiä yleisiä vapaapäiviä.

Tämä artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja sitä on viimeksi päivitetty 7.11.2022.

HR-liikekumppanin mahdollisuudet henkilöstön tänään


Selaa lisää HR-liikekumppanityöpaikkoja

Vapaapäivät: kuusi asiaa, jotka työnantajien on tiedettävä (1)

Henkilöstö tänään

Personnel Today -artikkelit on kirjoittanut palkituista toimittajista koostuva asiantuntijaryhmä, joka on käsitellyt HR:ää ja L&D:tä useiden vuosien ajan. Osa sisällöstämme on liitetty "Personnel Today" -nimiseen useista syistä, mukaan lukien: kun monet kirjoittajat liittyvät teoksen kirjoittamiseen tai muokkaamiseen; tai kun tekijä on tuntematon (etenkin vanhemmille artikkeleille).

FAQs

Voiko työnantaja pakottaa töihin vapaapäivänä? ›

Voiko työnantaja pakottaa vapaalle? Sopiminen on aina vapaaehtoista. Työnantajalla on oikeus myös kieltäytyä myöntämästä palkatonta vapaata. Ja toisinpäin – työnantaja ei voi pakottaa sinua pitämään palkatonta vapaata.

Voiko työnantaja pakottaa matkustamaan? ›

Suosituksia työnantajan on mahdollista antaa. Mikäli työnantaja on ohjeistanut tai jopa kieltänyt työntekijältä matkustamisen, ei työntekijälle voi koitua seurauksia kiellon rikkomisesta ellei kyseessä ole tilanne, jossa työntekijä on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella.

Voiko työnantaja muuttaa työaikoja? ›

Nyrkkisääntönä on, että työnantaja ei voi yksipuolisesti muuttaa työaikamuotoa, työaikaa tai työaikajärjestelyjä ilman molemminpuolista suostumusta. Tämähän on pääasiassa hyvä asia – sovitusta ei hevillä poiketa ellei se niin työnantajalle kuin työntekijälle sovi.

Voiko työntekijä kieltäytyä työstä? ›

Työntekijällä ei ole velvollisuutta ottaa vastaan muuta työtä kuin työsopimuksessa sovittua edes siinä tilanteessa, jossa vaihtoehtona on irtisanominen. Työntekijällä on siis oikeus kieltäytyä tarjotusta työstä.

Pitääkö työnantajalle vastata Vapaa-ajalla? ›

Työaikalain mukaan työajaksi luetaan aika, jonka työntekijä on velvollinen olemaan työpaikalla työnantajan käytettävissä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun olet velvollinen vastaamaan työnantajalle, se on työntekijän työaikaa. Kaikki muu aika on vapaa-aikaa, jolloin ei tarvitse olla tavoitettavissa.

Voiko työnantaja pakottaa työtehtäviin? ›

Työnantaja voi esimerkiksi määrätä työntekijän toisiin työtehtäviin, mikäli työsopimuksessa ei ole tarkasti määritelty työtehtäviä. Työnantajalla on yleensä oikeus työsopimuksen päättämiseen, mikäli työntekijä kieltäytyy siirrosta.

Saako työnantaja kysyä vapaa ajasta? ›

Laki yksityisyyden suojasta työelämässä tuli voimaan 2004. Sen mukaan työnantaja voi kysyä alaiseltaan vain sellaisia kysymyksiä, jotka vaikuttavat suoraan työtehtävän hoitamiseen. Rajamailla liikutaan vapaa-aikaan, harrastuksiin ja tupakointiin liittyvissä kysymyksissä.

Onko työmatka ulkomaille työaikaa? ›

Onko työmatkoihin käytetty aika myös työaikaa? Työmatkojen osalta matkustamiseen käytettyä aikaa ei pääsääntöisesti lasketa työajaksi, ellei sitä ole samalla pidettävä työsuorituksena.

Onko työmatka Vapaa-aikaa? ›

Työaikalaissa lähtökohta on, että matkaan käytettyä aikaa ei lueta työajaksi, ellei sitä samalla lueta työsuoritukseksi. Matkustamiseen työaikana käytettyä aikaa ei kuitenkaan vähennetä. Työaikalaissa ei ole säännöksiä vapaa-aikana matkustamisen korvaamisesta.

Voiko työnantaja pakottaa vaihtamaan vuoroa? ›

Työnantaja voi muuttaa vahvistettua työvuoroluetteloa perustellusta syystä. Työnantaja ei kuitenkaan voi määrätä sinua jatkamaan jo alkanutta työvuoroa ilman suostumustasi, sillä perustellulla syyllä voi muuttaa vain työvuoroa, joka ei ole vielä alkanut. Jokainen perusteltu syy tulee harkita erikseen.

Saako työnantaja muuttaa työtehtäviä? ›

Työnantajalla on työsuhteessa työnjohto-oikeus, jonka mukaan hän voi järjestellä töitä ja työmenetelmiä, sekä määrätä mitä työtehtäviä ja miten ja milloin ne tehdään. Työnantajalla on tietynlainen yksipuolinen oikeus muuttaa työtehtäviä. Työtehtävien muutos edellyttää asiallisia perusteita.

Voiko työnantaja siirtää toiseen työpisteeseen? ›

Jos työsopimuksessa on sovittu asemapaikaksi vain tietty toimipiste, työntekijää ei voida siirtää toiseen toimipisteeseen ilman suostumusta. Jos työnantajalla on irtisanomisperuste muuttaa työntekopaikkaa koskevaa työsopimuksen ehtoa, muutos voidaan toteuttaa käymällä yt-neuvottelut ja noudattamalla irtisanomisaikaa.

Voiko työnantaja perua sovitun vapaan? ›

Palkattomasta vapaasta, vapaan kestosta ja sen ehdoista kannattaa sopia kirjallisesti. Sopimus sitoo molempia osapuolia, eikä työntekijällä ole yksipuolisesti oikeutta keskeyttää sovittua vapaata ja palata työhön tai vaikkapa muuttaa sovittua vapaata palkalliseksi sairauslomaksi.

Voiko työntekijän pakottaa töihin? ›

Ketään ei voi pakottaa ylitöihin ja työntekijän on annettava suostumus niiden tekemiseen jokaiselle kerralle tai lyhyelle ajanjaksolle erikseen.

Voiko työnantaja pakottaa työkiertoon? ›

Jos et vapaaehtoisesti suostu työkiertoon, työnantajan oikeus määrätä sinut siihen riippuu pitkälti työsopimuksessasi sovitusta työntekopaikastasi ja -tehtävästäsi. Jos työsopimuksessasi on määritelty tietty työntekopaikka, siirto toiseen yksikköön vaatii lähtökohtaisesti sinun suostumuksesi.

Voiko työnantaja pakottaa työterveyteen? ›

Työnantaja ei voi pakottaa häntä osallistumaan siihen. Työnantaja voi velvoittaa työntekijän osallistumaan työkykyarvioon, mutta työterveysneuvotteluun ei vastaavaa osallistumisvelvoitetta ole.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated: 09/11/2023

Views: 6573

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.