Gartnerin 10 parasta strategista teknologiatrendiä vuodelle 2019 (2023)

Näkemyksiä / Tietotekniikka / Artikla

15. lokakuuta 2018

Osallistuja: Kasey Panetta

Lohkoketju, kvanttilaskenta, lisätty analytiikka ja tekoäly aiheuttavat häiriöitä ja uusia liiketoimintamalleja.

Tutustu uusimpiin:Yksityiskohtainen opas Gartnerin 10 strategiseen teknologiatrendiin 2023

Vaikka tieteiskirjallisuus saattaa kuvata tekoälyrobotteja pahiksi, jotkut teknologiajättiläiset käyttävät niitä nyt turvallisuuden vuoksi. Yritykset, kuten Microsoft ja Uber, käyttävät Knightscope K5 -robotteja parkkipaikkojen ja laajojen ulkoalueiden partioimiseen ennustaakseen ja ehkäistäkseen rikollisuutta. Therobotitvoivat lukea rekisterikilpiä, raportoida epäilyttävästä toiminnasta ja kerätä tietoja ilmoittaakseen omistajilleen.

Nämä tekoälyohjatut robotit ovat vain yksi esimerkki "itsenäisistä asioista", yksi Gartnerin kymmenen parhaan strategisen teknologian joukosta vuodelle 2019 ja jotka voivat aiheuttaa merkittäviä häiriöitä ja tarjota mahdollisuuksia seuraavien viiden vuoden aikana.

"Tulevaisuutta leimaa älykkäät laitteet, jotka tarjoavat yhä oivaltavampia digitaalisia palveluita kaikkialla", sanoiDavid Cearley, Gartner Distinguished Vice President Analyst, kloGartner IT Symposium/Xpo2018Orlandossa, Floridassa. "Kutsumme tätä älykkääksi digitaaliseksi meshiksi."

 • Älykäs:Kuinka tekoäly toimii käytännössä kaikissa olemassa olevissa tekniikoissa ja luo täysin uusia luokkia.
 • Digitaalinen:Yhdistele digitaalinen ja fyysinen maailma mukaansatempaavan maailman luomiseksi.
 • Verkko:Hyödynnä yhteyksiä laajenevien ihmisten, yritysten, laitteiden, sisällön ja palveluiden välillä.

"Näiden kolmen teeman trendit ovat keskeinen osa jatkuvaa innovaatioprosessia osana jatkuvaa seuraavaa strategiaa", Cearley sanoi. Gartnerin Top 10 strategisen teknologian trendit nostavat esiin muuttuvia tai vielä tuntemattomia trendejä, jotka vaikuttavat ja muuttavat toimialoja vuoteen 2023 mennessä.

Trendi nro 1: Itsenäiset asiat

Onko seautoja, robotit tai maatalous, autonomiset asiat käyttävät tekoälyä ihmisten perinteisesti tekemien tehtävien suorittamiseen. Älykkyyden kehittyneisyys vaihtelee, mutta kaikki autonomiset asiat käyttävät tekoälyä vuorovaikutukseen ympäristönsä kanssa luonnollisemmin. Autonomisia asioita on viisi tyyppiä:

 • Robotiikka
 • Ajoneuvot
 • Droonit
 • Kodinkoneet
 • Agentit

Nämä viisi tyyppiä ovat neljässä ympäristössä: meri, maa, ilma ja digitaalinen. He kaikki toimivat vaihtelevalla kyvyllä, koordinaatiolla ja älykkyydellä. Ne voivat esimerkiksi ylittää ihmisen avustuksella ilmassa toimivan dronin pellolla täysin itsenäisesti toimivaan viljelyrobottiin. Tämä maalaa laajan kuvan mahdollisista sovelluksista, ja käytännössä kaikki sovellukset, palvelut ja IoT-objektit sisältävät jonkinlaisen tekoälyn automatisoimaan tai lisäämään prosesseja tai ihmisen toimia. Yhteistyön itsenäiset asiat, kuten drone-parvet, ohjaavat yhä enemmän tekoälyjärjestelmien tulevaisuutta Tutki tekoälyn ohjaamien autonomisten ominaisuuksien mahdollisuuksia missä tahansa fyysisessä objektissa organisaatiossasi tai asiakasympäristössäsi, mutta muista, että näitä laitteita voidaan parhaiten käyttää tarkasti määriteltyihin tarkoituksiin. Heillä ei ole samoja kykyjä kuin ihmisen aivoilla päätöksentekoon, älykkyyteen tai yleiseen oppimiseen.

Trendi nro 2: Lisätty analytiikka

Datatieteilijöillä on nyt yhä enemmän tietoa valmisteltavaksi, analysoitavaksi ja ryhmiteltäväksi – ja josta voi tehdä johtopäätöksiä. Tietomäärän vuoksi kaikkien mahdollisuuksien tutkiminen tulee mahdottomaksi. Tämä tarkoittaa, että yritykset voivat jäädä huomaamatta tärkeimmät oivallukset hypoteeseista, joita datatutkijoilla ei ole kykyä tutkia. Lisätty analytiikka edustaa kolmatta suurta aaltoa datan ja analytiikan kyvyille, kun datatieteilijät käyttävät automatisoituja algoritmeja tutkiakseen lisää hypoteeseja. Tietotiede ja koneoppimisalustat ovat muuttaneet tapaa, jolla yritykset tuottavat analytiikkaa.

"Vuoteen 2020 mennessä yli 40 % datatieteen tehtävistä automatisoidaan"

Lisätty analytiikka tunnistaa piilotetut mallit ja poistaa samalla henkilökohtaisen harhaanjohtamisen. Vaikka yrityksillä on riski vahingossa lisätä harhaa algoritmeihin, laajennettu analytiikka ja automatisoidut näkemykset sisällytetään lopulta yrityssovelluksiin.Vuoteen 2020 mennessä kansalaistietotieteilijöiden määrä kasvaa viisi kertaa nopeammin kuin ammattimaisten datatieteilijöiden määrä. Kansalaisten datatieteilijät käyttävät tekoälyllä varustettuja lisättyjä analytiikkatyökaluja, jotka automatisoivat datatieteen toiminnon, joka tunnistaa automaattisesti datajoukot, kehittää hypoteeseja ja tunnistaa datassa olevia malleja. Yritykset odottavat kansalaistietotieteilijöitä keinona ottaa käyttöön ja skaalata datatieteen valmiuksia.

Gartner ennustaa, että vuoteen 2020 mennessä yli 40 % datatieteen tehtävistä automatisoidaan, mikä lisää tuottavuutta ja lisää kansalaisten datatieteilijöiden käyttöä. Kansalaisten datatieteilijöiden ja lisätyn analytiikan välillä datanäkemykset ovat laajemmin saatavilla kaikkialla liiketoiminnassa, mukaan lukien analyytikot, päätöksentekijät ja operatiiviset työntekijät.

Trendi nro 3: AI-vetoinen kehitys

Tekoälyyn perustuvassa kehityksessä tarkastellaan työkaluja, teknologioita ja parhaita käytäntöjä tekoälyn upottamiseen sovelluksiin ja tekoälyn käyttämiseen tekoälyllä varustettujen työkalujen luomiseenkehitysprosessi. Tämä suuntaus kehittyy kolmella ulottuvuudella:

 1. Tekoälypohjaisten ratkaisujen rakentamiseen käytetyt työkalut laajenevattietotieteilijöille suunnatuista työkaluista (AI-infrastruktuuri, tekoälykehykset ja tekoälyalustat) ammattikehittäjäyhteisöön (AI-alustoille, tekoälypalvelut) tarkoitettuihin työkaluihin.Näillä työkaluilla ammattikehittäjä voi lisätä tekoälyllä varustettuja ominaisuuksia ja malleja sovellukseen ilman, että sovelluskehittäjä osallistuu siihen. ammatillinen datatieteilijä.
 2. Tekoälypohjaisten ratkaisujen rakentamiseen käytetyt työkalut vahvistuvattekoälyyn perustuvilla ominaisuuksilla, jotka auttavat ammattikehittäjiä ja automatisoivat tekoälyllä parannettujen ratkaisujen kehittämiseen liittyviä tehtäviä. Lisätty analytiikka, automatisoitu testaus, automaattinen koodin luominen ja automaattinen ratkaisukehitys nopeuttavat kehitysprosessia ja antavat laajemmalle käyttäjäjoukolle mahdollisuuden kehittää sovelluksia .
 3. AI-yhteensopivia työkaluja kehitetäänsovelluskehitykseen (AD) liittyvien toimintojen avustamisesta ja automatisoinnista liiketoiminta-alueen asiantuntemuksella tehostamiseen ja toimintojen automatisointiin AD-prosessipinon ylempänä (yleiskehityksestä liiketoimintaratkaisujen suunnitteluun).

Markkinat siirtyvät painopisteestä kehittäjien kanssa yhteistyössä toimivista datatieteilijöistä itsenäisesti toimiviin kehittäjiin, jotka käyttävät palveluna toimitettuja ennalta määritettyjä malleja. Näin useampi kehittäjä voi hyödyntää palveluita ja lisää tehokkuutta. Nämä suuntaukset johtavat myös virtuaalisten ohjelmistokehittäjien ja ei-ammattimaisten "kansalaisten sovellusten kehittäjien" yleisempään käyttöön.

Gartnerin 10 parasta strategista teknologiatrendiä vuodelle 2019 (1)

Trendi nro 4: Digitaaliset kaksoset

Adigitaalinen kaksoson digitaalinen esitys, joka peilaa tosielämän objektia, prosessia tai järjestelmää. Digitaaliset kaksoset voidaan myös yhdistää ja luoda kaksosia suuremmista järjestelmistä, kuten voimalaitoksesta tai kaupungista. Ajatus digitaalisesta kaksosesta ei ole uusi. Se juontaa juurensa tietokoneavusteiseen asioiden suunnitteluun tai asiakkaiden online-profiileihin, mutta nykypäivän digitaaliset kaksoset eroavat neljällä tavalla:

 1. Mallien kestävyys keskittyen siihen, kuinka ne tukevat tiettyjä liiketoiminnan tuloksia
 2. Linkki todelliseen maailmaan, mahdollisesti reaaliajassa seurantaa ja valvontaa varten
 3. Kehittyneen big data-analytiikan ja tekoälyn soveltaminen uusien liiketoimintamahdollisuuksien luomiseen
 4. Kyky olla vuorovaikutuksessa heidän kanssaan ja arvioida "mitä jos" -skenaarioita

Painopiste on tänäändigitaaliset kaksoset IoT:ssä, joka voisi parantaa yrityksen päätöksentekoa tarjoamalla tietoa ylläpidosta ja luotettavuudesta, käsitystä siitä, kuinka tuote voisi toimia tehokkaammin, tietoa uusista tuotteista ja lisää tehokkuutta. Organisaation digitaaliset kaksoset ovat syntymässä luomaan malleja organisaation prosessista reaaliaikaisen käytön mahdollistamiseksi. seurata ja parantaa prosessien tehokkuutta.

Trendi nro 5: Valtuutettu reuna

Edge computing on topologia, jossa tiedonkäsittely ja sisällön keruu ja jakelu sijoitetaan lähemmäksi tiedon lähteitä, sillä ajatuksena on, että liikenteen pitäminen paikallisena vähentää latenssia. Tällä hetkellä suuri osa tämän tekniikan painopisteestä johtuu IoT-järjestelmien tarpeesta toimittaa irrotettuja tai hajautettuja ominaisuuksia sulautettuun IoT-maailmaan. Tämän tyyppinen topologia vastaa haasteisiin, jotka vaihtelevat korkeista WAN-kustannuksista ja kohtuuttomista latenssitasoista. Lisäksi se mahdollistaa digitaalisen liiketoiminnan erityispiirteet ja IT-ratkaisut.

"Teknologia ja ajattelu siirtyvät pisteeseen, jossa kokemus yhdistää ihmiset satojen reunalaitteiden kanssa"

Vuoteen 2028 asti Gartner odottaa tasaista lisäystä anturi-, tallennus-, laskenta- ja edistyneiden tekoälyominaisuuksien upottamisessa reunalaitteisiin. Yleensä älykkyys siirtyy kohti reunaa useissa päätelaitelaitteissa, teollisuuslaitteista näytöille älypuhelimiin ja autojen sähkögeneraattoreihin.

Gartnerin 10 parasta strategista teknologiatrendiä vuodelle 2019 (3)

Trendi nro 6: mukaansatempaavat teknologiat

Vuoden 2028 aikana keskustelualustat, jotka muuttavat käyttäjien vuorovaikutusta maailman kanssa, ja tekniikat, kuten lisätty todellisuus (AR), sekoitettu todellisuus (MR) ja virtuaalitodellisuus (VR), jotka muuttavat käyttäjien käsitystä maailmasta, johtavat uuteen mukaansatempaava kokemus. AR, MR ja VRnäyttää potentiaalialisää tuottavuutta, kun seuraavan sukupolven VR pystyy aistimaan muodot ja seuraamaan käyttäjän sijaintia, ja MR-tekniikalla ihmiset voivat tarkastella maailmaansa ja olla vuorovaikutuksessa sen kanssa.

Vuoteen 2022 mennessä 70 prosenttia yrityksistä kokeileemukaansatempaavia teknologioitakuluttaja- ja yrityskäyttöön, ja 25 prosenttia on käytetty tuotantoon.

Keskustelualustojen tulevaisuus, jotka vaihtelevat virtuaalisista henkilökohtaisista avustajista chatboteihin, sisältävät laajennetut sensoriset kanavat, joiden avulla alusta pystyy havaitsemaan tunteita kasvojen ilmeiden perusteella, ja niistä tulee keskusteluisempia vuorovaikutuksessa. Lopulta tekniikka ja ajattelu siirtyvät pisteeseen, jossa kokemus yhdistää ihmiset satojen reunalaitteiden kanssa tietokoneista autoihin.

Trendi nro 7: Blockchain

Lohkoketju on eräänlainen hajautettu pääkirja, laajeneva kronologisesti järjestettävä luettelo kryptografisesti allekirjoitetuista, peruuttamattomista tapahtumatietueista, joita verkon kaikki osallistujat jakavat. Lohkoketjun avulla yritykset voivat jäljittää tapahtumaa ja työskennellä epäluotettavien osapuolten kanssa ilman keskitettyä osapuolta (eli pankkia). Tämä vähentää huomattavasti liiketoiminnan kitkaa ja sisältää sovelluksia, jotka alkoivat vuonnaRahoittaa, mutta ovat laajentuneethallitus, terveydenhuolto, valmistus,toimitusketjuja muut.

Lohkoketju voisi mahdollisesti alentaa kustannuksia, lyhentää transaktioiden toimitusaikoja ja parantaa kassavirtaa. Teknologia on myös väistynyt lukuisille lohkoketjun inspiroimille ratkaisuille, jotka hyödyntävät joitain lohkoketjun etuja ja osia.Puhtaat lohkoketjumallit ovat kehittymättömiä ja niitä voi olla vaikea skaalata. Yritysten tulisi kuitenkin alkaa arvioida teknologiaa, sillä lohkoketju tuottaa 3,1 t dollaria liiketoiminnan arvoa vuoteen 2030 mennessä.

Lohkoketjun inspiroimat lähestymistavat, jotka eivät toteuta kaikkia lohkoketjun periaatteita, tuo lähiajan arvoa, mutta eivät tarjoa luvattuja pitkälle hajautettuja hajautettuja konsensusmalleja puhtaasta lohkoketjusta.

Lue lisää: Tietohallintojohtajan opas lohkoketjuun

Trendi nro 8: Älykkäät tilat

Älykäs tila on fyysinen tai digitaalinen ympäristö, jossa ihmiset ja teknologiapohjaiset järjestelmät ovat vuorovaikutuksessa yhä avoimemmissa, yhdistetyissä, koordinoiduissa ja älykkäissä ekosysteemeissä. Kun teknologian integroituessa osaksi jokapäiväistä elämää, älykkäät tilat siirtyvät nopeutetun toimituksen jaksoon.

Lisäksi muut trendit, kuten tekoälypohjainen teknologia, reunalaskenta, lohkoketju ja digitaaliset kaksoset, ajavat tätä trendiä kohti, kun yksittäisistä ratkaisuista tulee älykkäitä tiloja. Älykkäät tilat kehittyvät yksinään viidellä keskeisellä ulottuvuudella: avoimuus, yhteydet, koordinaatio, älykkyys ja laajuus. Pohjimmiltaan älykkäät tilat kehittyvät, kun yksittäiset teknologiat nousevat siiloista luomaan yhdessä yhteistyö- ja vuorovaikutusympäristön. Laajin esimerkki älykkäistä tiloista onälykkäitä kaupunkeja, jossa alueita, joissa yhdistyvät liike-, asuin- ja teollisuusyhteisöt, suunnitellaan älykkäiden kaupunkiekosysteemien kehysten avulla, ja kaikki sektorit liittyvät sosiaaliseen ja yhteisölliseen yhteistyöhön.

Trendi nro 9: Digitaalinen etiikka ja yksityisyys

Kuluttajat tiedostavat yhä enemmän henkilötietojensa arvoa, ja he ovat yhä enemmän huolissaan siitä, miten julkiset ja yksityiset tahot käyttävät niitä. Yritykset, jotka eivät kiinnitä huomiota, ovat kuluttajien vastareaktion vaarassa. Yksityisyyttä koskevien keskustelujen on oltava perusteltujaetiikassaja luottamus.

Keskustelun tulisi siirtyä kohdasta "Olemmeko vaatimusten mukaisia?" kohti "Teemmekö oikein?" Hallitukset suunnittelevat tai antavat yhä enemmän määräyksiä, joita yritysten tulee noudattaa, ja kuluttajat vartioivat tai poistavat itseään koskevia tietoja tarkasti. Yritysten tulee saavuttaa ja säilyttää luottamus asiakkaaseen menestyäkseen, ja niiden on myös noudatettava sisäisiä arvoja varmistaakseen, että asiakkaat pitävät niitä luotettavina.

Trendi nro 10: Kvanttilaskenta

Kvanttilaskenta on eräänlainen ei-klassinen laskenta, joka perustuu subatomisten hiukkasten kvanttitilaan, jotka edustavat tietoa elementteinä, joita kutsutaan kvanttibitteiksi tai "kubiteiksi".Kvanttitietokoneet ovat eksponentiaalisesti skaalautuva ja erittäin rinnakkainen laskentamalli. Tapa kuvitella ero perinteisten ja kvanttitietokoneiden välillä on kuvitella jättimäinen kirjakirjasto.

Klassinen tietokone lukisi jokaisen kirjaston kirjan lineaarisesti, kun taas kvanttitietokone lukisi kaikki kirjat samanaikaisesti. Kvanttitietokoneet pystyvät teoriassa työskentelemään miljoonilla laskutoimituksilla kerralla. Kvanttilaskenta kaupallisesti saatavilla olevan, edullisen ja luotettavan palvelun muodossa muuttaisi joitakin toimialoja.

Lue lisää: Tietohallintojohtajan opas kvanttilaskentaan

Tosimaailman sovellukset vaihtelevat yksilöllisestä lääketieteestä hahmontunnistuksen optimointiin. Tämä tekniikka on vielä kehittymässä, mikä tarkoittaa, että yritysten on hyvä aika lisätä ymmärrystään mahdollisista sovelluksista ja pohtia mahdollisia turvallisuusvaikutuksia. Lukuun ottamatta tiettyä yritysryhmää, jossa tietyt kvanttialgoritmit tarjoaisivat suuren edun, useimmat yritykset voisivat pysyä tutkimusvaiheessa vuoteen 2022 asti ja aloittaa teknologian hyödyntämisen myöhemmin.

Gartnerin 10 parasta strategista teknologiatrendiä vuodelle 2019 (4)

Koe tietotekniikan konferensseja

Liity kollegoidesi kanssa paljastamaan uusimmat oivallukset Gartnerin konferensseissa.

Näytä konferenssit

Suositeltavat resurssit Gartner-asiakkaille*:

Näkemyksiä vuoden 2019 CIO Agenda -raportista

2019 CIO Agenda: Uuden perustan turvaaminen digitaaliselle liiketoiminnalle.

*Huomaa, että kaikki asiakirjat eivät välttämättä ole kaikkien Gartner-asiakkaiden saatavilla.

Gartner 2023 Top 10 Strategic Technology Trends Lataa e-kirja Gartnerin tärkeimmistä strategisista teknologiatrendeistä ja katso milloin ja miten nämä 10 trendiä vaikuttavat strategiseen vaikutukseen vuonna 2023 ja sen jälkeen. Lue nyt
Gartner 2023 Top 10 Strategic Technology Trends Lataa e-kirja Gartnerin tärkeimmistä strategisista teknologiatrendeistä ja katso milloin ja miten nämä 10 trendiä vaikuttavat strategiseen vaikutukseen vuonna 2023 ja sen jälkeen. Lue nyt

Valitettavasti kriteereitäsi vastaavia tietoja ei ole. Tarkenna suodattimiasi tietojen näyttämiseksi.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated: 15/08/2023

Views: 6209

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.